NALIA Mediteranea u Konavlima

NALIA Mediteranea u Konavlima

Udruga Agroturizam Konavle ugostila je proteklih dana grupu studenata agronomije iz Francuske koji su Konavle posjetili u sklopu projekta NALIA Mediteranea (Nature Linked to Agriculture). Studenti završne godine AgroParisTech i HTC fakulteta iz Pariza i Avignona su početkom ožujka iz Marseillea  krenuli biciklima na turu po Mediteranu u trajanju od 6 mjeseci. Na tom putovanju prošli su Francusku obalu, Italiju i Hrvatsku a tura dalje vodi kroz Crnu Goru, Albaniju, Grčku, Tursku, jug Italije, Sardiniju, Tripoli te preko Korzike natrag u Marseille. Cilj im je upoznati se s oblicima i društvenom ulogom poljoprivrede u ovom dijelu svijeta o čemu izvještavaju u Francuskoj studentskoj mreži, a po povratku će kao završni rad tiskati knjigu na ovu temu.

U Konavlima su se upoznali s povjesnim značenjem poljoprivrede, ali i današnjim izazovima i vezi poljoprivrede. Posjetili su neke od lokalnih znamenitosti, a s konavoskim vinima i agroturističkom ponudom su se upoznali u Vinariji Miljas, OPG-u Vodopić i Agroturizmu Kameni Dvori. Kako bi dali i svoj doprinos, sim obilaska i upoznavanja s ponudom, studenti su dio vremena proveli u pljevidbi konavoskih vinograda.

"Ovo je predivan kraj sa vrlo raznolikom ponudom i zanimljivim autohtonim sortama. To ćemo posebno naglasiti u našem Newsletteru i sigurno ćemo se opet vratiti" - naglasila je studentica Lucille.