Pobjednik Gusta od kobasica 2023. je Vlaho Đivanović

Pobjednik Gusta od kobasica 2023. je Vlaho Đivanović

Šampion ovogodišnjih Gusta od kobasica je Vlaho Đivanović kako je ocijenilo peteročlano ocjenjivačko povjerenstvo za izbor Najbolje domaće kobasice dubrovačkog kraja. Drugo mjesto pripalo je OPG-u Mišo Zvrko, a treća je zauzeo Niko Đivanović.

Ocjenjivanje 21 pristiglog uzoraka je provedeno u subotu navečer. Ocjenjivačko povjerenstvo, predvođeno dr.sc. Mariom Bratulićem u suradnji s kolegom Antom Madirom i lokalnim stručnjacima Filipom Dimnićem, Božom Katušićem i Ivom Galom, ocijenilo je kobasice po međunarodnom pravilniku za ocjenjivanje suhomesnatih proizvoda.

Gusti od kobasica su nastavljeni jučer popodne u samostanu sv. Vlaha u Pridvorju gdje je održana edukacija „Pršut, kralj trpeze“. Ante Madir, dr.med.vet. i izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta te dr.sc. Mario Bratulić su brojne prisutne upoznali sa specifičnostima hrvatskih i europskih pršuta sa oznakom izvornosti, tehnologijom proizvodnje i problemima kvarenja u klimatski nepovoljnim uvjetima.

Program je nastavljen u samostanskoj dvorani gdje se degustirao Dalmatinski pršut pršutane „Kulina Nova Sela“ i Istarski pršut pršutane „Jelenić“. Gastro tim Agroturizma Konavle je tijekom večernjeg programa napravio konavosku kobasicu koja će se osušiti i služiti na ovogodišnjim manifestacijama Udruge. Dio kobasice je odmah pečen i degustiran. Tokom programa se rastakalo crno vino Agroturizma Konavle koje je za ovu godinu proizveo vinar Ivo Karaman.  

Prisutne je pozdravio i načelnik Božo Lasić, a u ime pokrovitelja, Dubrovačko-neretvanske županije, pehare je uručio pročelnik Ivo Klaić koji je naglasio da su edukacija i podizanje kvalitete suhomesnatih proizvoda posebno važni kako bi se podigla kvaliteta usluge lokalnih agroturizama, posebno u vrijeme kada su otvoreni sve bolji kanali potpora za proizvođače i agroturizme.

Ove godine je sudionicima natjecanja dodjeljeno 15 zlatnih diploma i 5 srebrenih, dok jedan uzorak nije uzet u razmatranje jer nije bio dovoljno zreo za konzumaciju. Rang listu i iznos bodova možete pogledati u fotogaleriji