O Udruzi

Udrugu Agroturizam Konavle službeno je osnovala grupa entuzijasta 2010. godine s jasnim konceptom i novom strategijom gospodarskog razvoja Konavala. Danas smo nositelji većine aktivnosti razvoja ruralnog turizma Konavala te okupljamo više od 60 članova, nositelja agroturističke ponude i potencijalnih poduzetnika. Od samog početka Udruga funkcionira profesionalno i kontinuirano provodi programe u cilju razvoja i promocije ruralnog razvoja Konavala. Sve aktivnosti, na temelju prethodne dobre prakse i suradnje, Udruga Agroturizam Konavle provodi sa relevantnim institucijama u Republici Hrvatskoj, odnosno svojim partnerima. Razvoj i promocija ruralnog turizma u Konavlima, najjužnijoj hrvatskoj regiji, uvelike potiče pozitivne gospodarske, društvene i krajobrazne procese.

Vizija i misija

Vizija: razvoj Konavala kao destinacije izvrsnosti ruralnog turizma, vodeći se principom održivost, a koristeći prednosti položaja, naših potencijala i kulturnog nasljeđa.

Misija: podizanje kvalitete života kako bi lokalnom stanovništvu i novim obiteljima Konavle bile poželjno i atraktivno mjesto za život.

Članstvo

Udruga Agroturizam Konavle okuplja predstavnike poduzetnika u agroturizmu, proizvođače poljoprivrednih proizvoda, vinare, maslinare, pružatelje turističkih i ugostiteljskih usluga, tradicijske obrtnike, potencijalne poduzetnike i zaljubljenike u Konavle.

Članovi su nositelji svih aktivnosti Agroturizma Konavle te svojim volonterskim radom i drugim doprinosima pomažu radu Udruge u cilju razvoja ruralnog turizma i promociji Konavala. Zajedničkim angažmanom, edukacijom i razmjenom iskustava obogaćujemo sebe i prostor u kojem živimo.

Članstvo u Udruzi je dobrovoljno te nose prava i obveze definirane statutom Udruge (ATK_statut.pdf).

Program

Program Udruge obuhvaća niz aktivnosti i djelatnosti koje se odnose na razvoj ruralnog prostora Konavala, promociju i razvoj ruralnog turizma i očuvanje tradicijskih vrijednosti. Posebni je naglasak na organizaciji manifestacija i događaja te edukaciji poduzetnika u ruralnom turizmu s ciljem kontinuiranog podizanja kvalitete, obogaćivanja sadržaja i promocije.

Skupština Udruge Agroturizam Konavle svake godine usvaja godišnji program rada kojega predlaže Izvršni odbor Udruge. Koncept Programa rada se kroz godine mijenjao i razvijao sukladno mogućnostima i lokalnim potrebama.

Mirisi Božića u Konavlima, Proljeće u Konavlima, Trganje, Gusti od kobasica, organizacija edukacija i edukacijskih putovanja za poduzetnike u ruralnom turizmu samo su neki od projekata koje Udruga tradicionalno provodi. Sudjelovanje u različitim projektima, suradnja s partnerskom regijama i resornim institucijama i niz aktivnosti važnih za razvoj ruralnoga turizma sačinjavaju godišnji program rada Udruge Agroturizam Konavle.

U narednom razdoblju planira se nastaviti dosadašnje aktivnosti i razvijati u skladu s trendovima i potrebama. Nastavit ćemo raditi na razvoju, promociji i brendiranju deficitarnih tradicijskih konavoskih proizvoda, kao što su suhomesnati proizvodi, konavoski sir, konavoski med, maslinovo ulje, suhe smokve, i poticati OPG-ove koji proizvode i plasiraju ove proizvode. Podržavamo daljnji razvoj sadržaja aktivnog turizma i ruralnih smještajnih kapaciteta.