Projekti i manifestacije Agroturizma Konavle

Sudjelujte na našim manifestacijama projektima i upoznajte se s bogatstvom Konavala. Neka naši događaji i manifestacije budu dodatni razlog Vašeg dolaska u Konavle.

Mirisi Božića u Konavlima

Mirisi Božića u Konavlima je turistička manifestacija koja se tradicionalno održava od 2008. godine. Zahvaljujući sadržajnom i zanimljivom programu postala je prepoznatljiv turistički proizvod te je već 2010. godine nagrađena Zlatnom poveljom „Suncokret ruralnoga turizma Hrvatske" za najbolju manifestaciju ovakvog karaktera u Hrvatskoj. Mirisi Božića u Konavlima održavaju se svake godine krajem prosinca kada privlače brojne posjetitelje, turiste i medije. Višednevni program ima edukacijski, kulturni, tradicijski, natjecateljski i humanitarni sadržaj. Prilika je to da se posjete sve brojniji konavoski agroturizmi i vinarije i kušaju tradicionalna jela, naročito Zelena menestra te isprobaju ponajbolja konavoska vina. Uz mnogobrojne autentične priče domaćina posjetom baštinskih objekata upoznaje se kulturom i način življenja u Konavlima.

2023. 2022. 2021. 2020.

Proljeće u Konavlima

Proljeće u Konavlima je tradicionalna manifestacija kojom se promovira ovaj kraj kao prostor idealan za aktivni odmor, rekreaciju i boravak u prirodi. Lokalni agroturizmi, vinari i drugi sudionici u nekoliko proljetnih vikenda sudjeluju u organizaciji različitih aktivnosti i priredba. Pješačke rute koje uključuju posjete zanimljivim lokalitetima i lokalnim agroturizmima, biciklističke vožnje i utrke, igre i natjecanja za mlade, škola u prirodi, likovne kolonije, prezentacije konavoskih vina i vinara, popularizacija astronomije ... samo su neke od brojnih aktivnosti koje u proljetnom periodu organizira Udruga Agroturizam Konavle.

Trganje

Agroturizam Konavle od 2012. godine svakog rujna organizira agroturističku manifestaciju „Trganje" kojom se simbolično obilježava berba grožđa u vinorodnim Konavlima. To je dan kada konavoski vinari i lokalno stanovništvo, obučeni u radnu konavosku narodnu nošnju s tradicionalnim alatima, prezentiraju posjetiteljima kako se nekada u Konavlima trgalo grožđe i prerađivalo u vino. Turisti se rado uključuju, beru zrelo grožđe, a najatraktivniji je tradicionalni proces proizvodnje vina. Uz glazbu i na veselje okupljenih žene tada podvrću svoje haljine te ulaze u takozvane žetke, drvene posude kako bi, kao nekada, nogama gnječile grožđe.

Edukacije za poduzetnike u ruralnom turizmu

Stjecanje novih znanja i razmjena iskustava s drugim razvijenim regijama ruralnog turizma provode se sustavno svake godine i doprinose razvoju destinacije i podizanju kvalitete usluge. Poduzetnici iz Konavala su proteklih godina u studijskim posjetima obišli sve regije s razvijenim ruralnim turizmom u Hrvatskoj, ali i južnu Austriju, Sloveniju, Toscanu i regiju Marce u Italiji, jug Sjeverne Makedonije i sjevernu Grčku, Slovačku i južnu Mađarsku. Edukacijska putovanja su bila prilika i za ostvarivanje suradnje. Konavle redovito posjećuju i istaknuti stručnjaci koji organiziraju radionice i predavanja s ciljem kreiranja novih ideja i stjecanja vještina potrebnih za uspješno poslovanje. Gastro radionice, predstavljanja vina i suhomesnatih proizvoda i druge edukacije su atraktivne i za posjetitelje pa osim edukativnog često imaju i promotivni karakter.

Nova generacija 2024. Nova generacija 2023. Nova generacija 2022.

Gusti od kobasica

Edukacijsko - natjecateljski gastro događaj „Gusti od kobasica" provodi se s ciljem poticanja lokalnih poduzetnika, podizanja kvalitete tradicijskih suhomesnatih proizvoda i obogaćivanja turističke ponude Konavala. Ovom prigodom organizira se stručna edukacija na temu proizvodnje i prerade suhomesnatih proizvoda s naglaskom na proizvodnju kobasica te natjecanje i izbor najbolje domaće kobasice dubrovačkog kraja. Na natjecanju sudjeluju svi proizvođači kobasica dubrovačkog kraja koji u domaćinstvu za svoje potrebe ili za potrebe tržišta proizvode kobasice. Ocjenjivanje pristiglih uzoraka kobasica provodi stručni žiri. Uz degustaciju proizvoda i zabavni program proglašavaju se pobjednici i dodjeljuju nagrade za najbolju domaću kobasicu.

2023. 2022. 2021.

Ostali projekti udruge Agroturizam Konavle

Redovita aktivnost Udruge koja se provodi tijekom cijele godine doprinosi poticanju lokalnog stanovništva na bavljenje ruralnim turizmom, ali podiže i svijest lokalne zajednice o prisutnosti turista i suživotu s njima, te podiže ukupnu kvalitetu života u Konavlima. "Gledam svoje Konavle" je projekt koji ima cilj podići svijest lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja uređenosti okućnica i javnih površina kao i očuvanja tradicijske arhitekture i prirodnog krajolika. "Tematske večeri" su događanja koja su spoj kulture s lokalnom gastronomijom. "Večerima agroturizama i folklora" se u jeku turističke sezone turistima predstavljaju konavoska tradicija i lokalni proizvodi. "5 com neformalno" su zimska druženja za članove i prijatelje Udruge kada se u opuštenoj atmosferi kreiraju nove ideje i projekt. Ovome treba pridodati i brojna gostovanja i domaćinstva koja se organiziraju i kojima se već više od desetljeća kreira lijepa slika o Konavlima kao regiji izvrsnosti ruralnog turizma Hrvatske.