Organski pristup i primjena Simont&Sirch's metodologije u rezidbi

Organski pristup i primjena Simont&Sirch's metodologije u rezidbi

Agroturizam Konavle unutar projekta NOVA GENERACIJA 2, financirano sredstvima Ministarstva turizma i sporta RH, organizira prezentaciju/radionicu za vinare i vinogradare pod nazivom: Organski pristup i primjena Simont&Sirch's metodologije u rezidbi. Edukacija će se održati u subotu, 17.02.2024. godine od 9 do 14 sati s početkom predavanja u Samostanu sv. Vlaha u Pridvorju. Radionica će se nastaviti u vinogradu.

Radionica je namijenjena svima onima koji se bave ili se žele baviti vinovom lozom bilo profesionalno bilo za svoje potrebe kao i zaljubljenicima u vino i lozu.

Ukoliko želite izbjeći bolesti drva loze, postići ravnomjernu vegetaciju kao i dugovječnost loze i na taj način podignuti i kvalitetu samog vina onda je ova edukacija za Vas.

Bolesti drva vinove loze su globalni problem koji čini veliku štetu pa je na primjer u francuskoj regiji Loire pogođeno 20% čokota, u Australiji se gubitak prinosa kod sorte Shiraz procjenjuje na 20 milijuna američkih dolara godišnje itd. Naime, od ranih 2000-ih zabranjena su neka od ranije efikasnih kemijskih sredstava kao što su natrijum arsenat i benomil pa pravilna zimska rezidba postaje ključna u prevenciji bolesti.

Iz navedenih razloga organizira se radionica koju će održati certificirani Simonith&Sirch wine pruner Ivo Ivaniš. Simonith&Sirch su poznati talijanski savjetnici koji zagovaraju stari, gotovo zaboravljeni način razanja zvan Guyot Poussard koji se pokazao najuspješnijim u prevenciji bolesti.

Kroz prezentaciju, a zatim radionicu u mladom i starijem vinogradu pokazat će se učinci primjene navedene metodologije.

Svoje prisustvo molimo javiti najkasnije do 15.02. zbog organizacije samog događaja. Prijaviti se možete putem E-maila: ured@agroturizam-konavle.hr ili na telefon 095 124 6333.