Projekti i manifestacije Agroturizma Konavle

Sudjelujte na našim manifestacijama projektima i upoznajte se s bogatstvom Konavala. Neka naši događaji i manifestacije budu dodatni razlog Vašeg dolaska u Konavle.

Mirisi Božića u Konavlima

Mirisi Božića u Konavlima je turistička manifestacija koja se tradicionalno održava od 2008. godine. Zahvaljujući sadržajnom i zanimljivom programu postala je prepoznatljiv turistički proizvod te je već 2010. godine nagrađena Zlatnom poveljom „Suncokret ruralnoga turizma Hrvatske" za najbolju manifestaciju ovakvog karaktera u Hrvatskoj. Mirisi Božića u Konavlima održavaju se svake godine krajem prosinca kada privlače brojne posjetitelje, turiste i medije. Višednevni program ima edukacijski, kulturni, tradicijski, natjecateljski i humanitarni sadržaj. Prilika je to da se posjete sve brojniji konavoski agroturizmi i vinarije i kušaju tradicionalna jela, naročito Zelena menestra te isprobaju ponajbolja konavoska vina. Uz mnogobrojne autentične priče domaćina posjetom baštinskih objekata upoznaje se kulturom i način življenja u Konavlima.

Proljeće u Konavlima

Proljeće u Konavlima je tradicionalna manifestacija kojom se promovira ovaj kraj kao prostor idealan za aktivni odmor, rekreaciju i boravak u prirodi. Lokalni agroturizmi, vinari i drugi sudionici u nekoliko proljetnih vikenda sudjeluju u organizaciji različitih aktivnosti i priredba. Pješačke rute koje uključuju posjete zanimljivim lokalitetima i lokalnim agroturizmima, biciklističke vožnje i utrke, igre i natjecanja za mlade, škola u prirodi, likovne kolonije, prezentacije konavoskih vina i vinara, popularizacija astronomije ... samo su neke od brojnih aktivnosti koje u proljetnom periodu organizira Udruga Agroturizam Konavle.

Trganje

Agroturizam Konavle od 2012. godine svakog rujna organizira agroturističku manifestaciju „Trganje" kojom se simbolično obilježava berba grožđa u vinorodnim Konavlima. To je dan kada konavoski vinari i lokalno stanovništvo, obučeni u radnu konavosku narodnu nošnju s tradicionalnim alatima, prezentiraju posjetiteljima kako se nekada u Konavlima trgalo grožđe i prerađivalo u vino. Turisti se rado uključuju, beru zrelo grožđe, a najatraktivniji je tradicionalni proces proizvodnje vina. Uz glazbu i na veselje okupljenih žene tada podvrću svoje haljine te ulaze u takozvane žetke, drvene posude kako bi, kao nekada, nogama gnječile grožđe.

Edukacije za poduzetnike u ruralnom turizmu

Stjecanje novih znanja i razmjena iskustava s drugim razvijenim regijama ruralnog turizma provode se sustavno svake godine i doprinose razvoju destinacije i podizanju kvalitete usluge. Poduzetnici iz Konavala su proteklih godina u studijskim posjetima obišli sve regije s razvijenim ruralnim turizmom u Hrvatskoj, ali i južnu Austriju, Sloveniju, Toscanu i regiju Marce u Italiji, jug Sjeverne Makedonije i sjevernu Grčku, Slovačku i južnu Mađarsku. Edukacijska putovanja su bila prilika i za ostvarivanje suradnje. Konavle redovito posjećuju i istaknuti stručnjaci koji organiziraju radionice i predavanja s ciljem kreiranja novih ideja i stjecanja vještina potrebnih za uspješno poslovanje. Gastro radionice, predstavljanja vina i suhomesnatih proizvoda i druge edukacije su atraktivne i za posjetitelje pa osim edukativnog često imaju i promotivni karakter.

Gusti od kobasica

Edukacijsko - natjecateljski gastro događaj „Gusti od kobasica" provodi se s ciljem poticanja lokalnih poduzetnika, podizanja kvalitete tradicijskih suhomesnatih proizvoda i obogaćivanja turističke ponude Konavala. Ovom prigodom organizira se stručna edukacija na temu proizvodnje i prerade suhomesnatih proizvoda s naglaskom na proizvodnju kobasica te natjecanje i izbor najbolje domaće kobasice dubrovačkog kraja. Na natjecanju sudjeluju svi proizvođači kobasica dubrovačkog kraja koji u domaćinstvu za svoje potrebe ili za potrebe tržišta proizvode kobasice. Ocjenjivanje pristiglih uzoraka kobasica provodi stručni žiri. Uz degustaciju proizvoda i zabavni program proglašavaju se pobjednici i dodjeljuju nagrade za najbolju domaću kobasicu.

Ostali projekti udruge Agroturizam Konavle

Redovita aktivnost Udruge koja se provodi tijekom cijele godine doprinosi poticanju lokalnog stanovništva na bavljenje ruralnim turizmom, ali podiže i svijest lokalne zajednice o prisutnosti turista i suživotu s njima, te podiže ukupnu kvalitetu života u Konavlima. "Gledam svoje Konavle" je projekt koji ima cilj podići svijest lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja uređenosti okućnica i javnih površina kao i očuvanja tradicijske arhitekture i prirodnog krajolika. "Tematske večeri" su događanja koja su spoj kulture s lokalnom gastronomijom. "Večerima agroturizama i folklora" se u jeku turističke sezone turistima predstavljaju konavoska tradicija i lokalni proizvodi. "5 com neformalno" su zimska druženja za članove i prijatelje Udruge kada se u opuštenoj atmosferi kreiraju nove ideje i projekt. Ovome treba pridodati i brojna gostovanja i domaćinstva koja se organiziraju i kojima se već više od desetljeća kreira lijepa slika o Konavlima kao regiji izvrsnosti ruralnog turizma Hrvatske.