Konavljani dobili šampiona i oborili rekord!

Konavljani dobili šampiona i oborili rekord!

U centralnom događaju manifestacije „Gusti od kobasica” jučer je na Grudi u Konavlima napravljena rekordna kobasica dubrovačkog kraja dugačka 143,17 metra u jednom komadu. To je ujedno i najduža ovakva kobasica u Hrvatskoj u zadnje vrijeme. Kobasice su radili članovi Agroturizma Konavle i posjetitelji uz stručno vodstvo dr. sc. Maria Bratulića. Ova rekordna kobasica izrađena je, po originalnoj recepturi, uz dodatak dubrovačke malvasije i začinskog mediteranskog bilja ubranog u Konavlima. Događaj je privukao brojne proizvođače, ali i ljubitelje ove mesne delicije. Nakon izrade kobasica je izmjerena, a potom pečena i degustirana.

Uz pripremu kobasice odvijala se i dodjela nagrada i diploma svim natjecateljima koji su donijeli svoje uzorke domaćih kobasica na ocjenjivanje. U konkurenciji 42 uzorka šampion „Gusti od kobasica 2022.” je Niko Đivanović čime je na najbolji mogući način najavio i skorašnje otvaranje vlastitog obiteljskog pogona za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, prvog takve vrste u našoj županiji. Ukupno je dodijeljeno 12 zlatnih, 19 srebrenih te 6 brončanih diploma dok jedan uzorak nije ocijenjen jer je stručni žiri zaključio da nije spreman za konzumaciju bez termičke obrade, što je bio jedan od kriterija za sudjelovanj

Manifestacija „Gusti od kobasica” nastavak je aktivnosti Agroturizma Konavle započet prije dvije godine uz potporu Ministarstva turizma i Dubrovačko neretvanske županije, a koji ima za cilj podizanje kvalitete tradicijskih proizvoda i daljnji razvoj agroturističke ponude Konavala.