Percepcija konavoskih vina posljednjih godina temeljito se promijenila. Potpunoj preobrazbi konavoskih vina pridonio je potpuno novi koncept pristupa vinarstvu; razvoj malih, obiteljskih vinogradara i vinara koji su prioritet stavili na proizvodnju vrhunskog proizvoda – cijenjenih vina vrhunske kvalitete! U tom trenutku Konavle su se zapravo vratile u pravi kolosijek, njegujući svoj korijen stare vinske regije jedinstvenih, izvornih sorata…

Neprijeporna princeza koja je sa stilom pregazila nekadašnje predrasude o lošim konavoskim vinima zove se Malvasija dubrovačka. Ova jedinstvena sorta čiji se trsovi uzgajaju isključivo u Konavoskom polju ima svoju veliku "podumjentu", ili temelj, još iz vremena drevne Dubrovačke republike. I to kakvu!

Stari Dubrovčani u mnogo čemu se prednjačili kada govorimo o organizaciji države, a jedna od važnih stvari da bi tu progresiju danas lakše spoznamo jest posebno pedantan pristup u vođenju državne arhive iz koje danas, na sreću, između ostaloga, iščitavamo i svu slavu i raskoš Malvasije dubrovačke.

Ovim čuvenim kapljicama (desertnog) vina častila se dubrovačka vlastela, uz bombone ili slastice, uz jagode sa skorupom, a pripremljene butelje služile su u svrhu protokolarnih darova u državničkim susretima najviše razine. Piti malvasiju u to vrijeme bila je stvar prestiža i statusa. Uostalom, kao i danas.

Također, postoje zapisi da se malvasija, koja usput rečeno nema nikakve genetske veze s istarskim malvazijama, izvozila još 1383. godine bosanskom kralju Tvrtku I. Kotromaniću, a postoje indicije da se još 300-tinjak godina prije toga izvozila u Italiju, tj. Veneciju.

Konavosko vinogradarstvo pretrpjelo je poslije razdoblja Dubrovačke republike, kao i uostalom cijela Dalmacija, velike štete zbog pojave bolesti vinove loze peronospore i filoksere, ali i zbog uvoza talijanskih vina uvjetovanog posebnim uredbama koje su tada stvarale velike egzistencijalne probleme proizvođačima s ove strane jadranske obale.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća tadašnji Poljoprivredni kombinat "Agrum", uz agronoma Marka Anđelinića kao nositelja inicijative, povratio je malvasiju koja je tada bila ostala na svega nekoliko trsova, međutim poslije Domovinskog rata sve je opet otišlo u zaborav. Spala malvasija na svega nekoliko trsova.

Ipak, prije desetak godina pod paskom Agronomskog fakulteta u Zagrebu i agronoma Nika Karamana, koji je iznova podigao matični vinograd ove sorte, definitivno je revitalizirana Malvasija dubrovačka, te se sada u Konavlima uzgaja oko 50 tisuća trsova i šest vinara su ponosni proizvođači vrhunske kapljice ove sorte.

Zašto je naglasak u vinarstvu Konavala na Malvasiji dubrovačkoj? Zato jer, slijedeći sve njezine amplitude najbolje možemo pratiti povijesni tijek, odnosno uspone i padove, konavoskog vinogradarstva i vinarstva. Sudbina Konavala kao vinske regije ipak je, na neki način, ponajprije povezana s Malvasijom dubrovačkom.

Ali to nije sve. U Konavlima se danas proizvodi preko četrdeset kvalitetnih i vrhunskih vina, među kojima se nalaze autohtone, ali i internacionalne sorte, kao što su Maraština, Grk, Zinfandel Crljenak, Pošip, Merlot, Plavac i ostale. Pravo bogatstvo konavoskog vinogorja! To se nije slučajno dogodilo, već kao rezultat prethodnog iskustva i tradicije koja je nadograđena pedantnom edukacijom konavoskih vinara od strane Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo i kontinuiranim aktivnostima Agroturizma Konavle na stvaranju prepoznatljivosti vinske regije Konavle.

I sada dolazimo do jednog vrlo važnog momenta; važnosti konavoskih vina za razvoj ruralnog turizma, te mogućnostima plasmana proizvoda za vinare koji im pruža ovaj oblik održivog razvoja. Osim kušaonica u samim vinogradima, koji upotpunjuju i vinarsku i turističku priču samih proizvođača, u Konavlima se posjetiteljima nudi i jedinstveni izlet turističkim vlakićem u okviru kojeg se obilaze kušaonice i degustiraju vrhunska vina nekolicine vinara u samim vinogradima.

Konavljani nude vrhunski proizvod, s tendencijom izvornih sorti, koji je sasvim promijenio lokalno vinsko tržište i vinske karte najboljih restorana na jugu, ali i jedinstveni doživljaj u pitoresknoj regiji koja s punim pravim može reći da je oduvijek bila – vinska!

 • Vinska regija Konavle
 • Vinska regija Konavle
 • Vinska regija Konavle
 • Vinska regija Konavle
 • Vinska regija Konavle
 • Vinska regija Konavle
 • Vinska regija Konavle
 • Vinska regija Konavle
 • Vinska regija Konavle
 • Vinska regija Konavle
 • Vinska regija Konavle
 • Vinska regija Konavle
 • Vinska regija Konavle