2015
11.09.

Predstavljeni uspjesi projekta "Održivi razvoj turizma posebnih interesa" (SUD SIT)

Predstavljeni uspjesi projekta "Održivi razvoj turizma posebnih interesa" (SUD SIT)

Udruga Agroturizam Konavle i partneri na konferenciji za medije, održanoj na agroturizmu „Seoska kuća Čilipi“ u srijedu 03. rujna 2015. godine, predstavili su rezultate dvogodišnjeg projekta financiranog iz EU programa prekogranične suradnje Hrvatska-Crna Gora.

Web stranicu projekta „Održivi razvoj turizma posebnih interesa“, centralno mjesto za razvoj prekograničnih turističkih proizvoda, predstavio je gosp. Luka Anđelinić, tajnik Udruge Agroturizam Konavle. „Na web stranici www.crossbordertourism.com dostupna je besplatna galerija fotografija i videa koju svi zainteresirani mogu koristiti u svrhu promidžbe prekograničnog područja, prijedlog 20 biciklističkih i/ili pješačkih tura u Konavlima i Tivtu s GPS podacima, popis agencija i agroturizama. U uredu Agroturizma Konavle, na raspolaganju su i karte, promotivni letci i ostali materijali,“ rekao je Anđelinić.

„Kao vlasnik turističke agencije Shuttle iz Splita, želio bih istaknuti kako je razvoj novih proizvoda izrazito dugotrajan i nimalo jednostavan proces. Zahtijeva koordinaciju transporta, smještaja i samih usluga, a ako tome dodamo specifične interese kao što su gastronomija, enologija i slično, teško je osmisliti proizvod koji će zadovoljiti i najzahtjevnijeg gosta. No, turizam posebnih interesa jedini je pravi put ako želimo održivi razvoj cijele lokalne zajednice i klijente koji nam se vraćaju,“ rekao je gosp. Dragan Kostadinović, član Nadzornog odbora UHPA-e i vlasnik turističke agencije Shuttle d.o.o. iz Splita.

Kulinarska radionica Konferenciji za medije prethodila je kulinarska radionica pod vodstvom kuhara Bože Lučića. Petnaestak predstavnika turističkih agencija, agroturizama, privatnih iznajmljivača smještaja i ostalih dionika, spremalo je konavoske specijalitete – juhu od slanutka, miješano pečenje ispod sača, a sve od domaćih namirnica agroturizma Seoska kuća.

„Dubrovnik je magnet koji svakako trebamo iskoristiti, no turistima možemo ponuditi puno zanimljivijih doživljaja od gužve u Starome Gradu. Zato se agencija Korkyra Info trudi ponuditi im alternativu – boravak na Korčuli s izletom u Dubrovnik. Naši su gosti time i više nego zadovoljni jer su dobili veću vrijednost za svoj novac, a vjerujem da je tako i s gostima koji noće u Konavlima ili Pelješcu. Partnerskim odnosom i zajedničkim nastupom na tržištu možemo potencijalne klijente upoznati s mogućnostima koje nudi ova regija te utjecati na produljenje boravka turista, ali i sezone,“ dodao je Vlado Ilišković, predstavnik južne Dalmacije u Upravnom odboru UHPA-e i vlasnik turističke agencija Korkyra Info d.o.o..

Više o projektu Projekt „Održivi razvoj turizma posebnih interesa – SUD SIT” se posljednje dvije godine provodi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Boki kotorskoj u suradnji s Udrugom hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA), Općinom Tivat, Turističkom Organizacijom Tivat i JP Komunalno Tivat.

Tijekom 8 radionica educirano je preko 250 osoba o razvoju održivih proizvoda namijenjenih turizmu posebnih interesa; više od 30 poduzetnika je u višednevnim online i individualnim savjetovanjima dobilo savjete o marketingu svojih proizvoda od stranih i domaćih stručnjaka. Projekt je potaknuo i revitalizaciju nekadašnje uskotračne željeznice Ćiro te je dio od Vojskog Dola do Karasovića sada idealan za pješačenje i brdski biciklizam. Osim toga, 100 smjerokaza je postavljeno na više od 100 kilometara biciklističko-pješačkih staza kako bi se potaknulo uključivanje novih sadržaja koji će dati dodatnu vrijednost postojećoj turističkoj ponudi. Studijskim putovanjem u Istru i vožnjom stazom nekadašnje željeznice Trst – Poreč, korisnici projekta su u praksi vidjeli pozitivne promjene i veliki interes turista za ovaj oblik turističke ponude. Intenzivno se radilo i na promociji Konavala i razvoja turizma posebnih interesa pa je organizirano studijsko putovanje stranih turoperatora specijaliziranih za turizam posebnih interesa te je postavljeno 10 tabli i 2 panela s informacijama o lokalnoj eno-gastro ponudi, znamenitostima i povijesti.

Slobodno nam se javite ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice.

SUD SIT tim

Više informacija:

Koordinator promotivnih aktivnosti: Luka Anđelinić; ured@agroturizam-konavle.hr; +385 (0) 91 1506044

Projektna asistentica: Olja Ljubišić; olja.ljubisic@uhpa.hr; +385 (0) 99 23864

Za sadržaj su odgovorni Udruga hrvatskih putničkih agencija i provedbeni partneri te isti ne odražava nužno stavove Europske unije i Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge.