2015
10.09.

Trganje - tradicionalna berba grožđa i pravljenje misnog vina u Konavlima

Trganje - tradicionalna berba grožđa i pravljenje misnog vina u Konavlima

Jučer, 09.09., je održana tradicionalna manifestacija „Trganje“ u Konavlima, u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju.

Berba bijelog grožđa je započela u fratarskom vinogradu u neposrednoj blizini samostana. Uz grožđe ubrano u vinogradu, manifestaciji su doprinijeli brojni konavoski vinari i vinogradari donošenjem gajbe najboljeg bijelog grožđa.

Nakon berbe i prikupljanja grožđa počelo se raditi misno konavosko vino na tradicionalan način. Pred mnoštvom posjetitelja u klaustru franjevačkog samostana, cure u narodnim nošnjama, kojima su se kasnije pridružile i gošće iz Norveške, demonstrirale su kako se vino radilo u prošlosti. Prerada grožđa nastavljena je na nešto moderniji način.

Cijeli događaj završio je posluživanjem tradicionalnog jela bijele menestre za sve posjetitelje uz konavoska crna i bijela vina. Ovim događajem obilježena je ovogodišnja berba grožđa u Konavlima.

Manifestacija se održava već tri godine zaredom s ciljem promoviranja Konavala kao vinogradarskog i vinarskog kraja, te očuvanja naše tradicije i običaja.

Ovim događajem Agroturizam Konavle započinje s brojnim podsezonskim aktivnostima. Agroturizam Konavle i gvardijan franjevačkog samostana zahvaljuju svima koji su se odazvali ovoj akciji, kao i svima koji su do sada sudjelovali u promoviranju Konavala i međusobnog zajedništva.