2014
03.12.

Edukacijsko putovanje u Makedoniju i Grčku 20.- 23. studenoga 2014.

Edukacijsko putovanje u  Makedoniju i Grčku 20.- 23. studenoga 2014.

Članovi Agroturizma Konavle, njih ukupno 48, bili su na svom sedmom edukacijskom putovanju.

Po prvi put su krenuli prema istoku, prva stanica nakon noćne vožnje bio je glavni makedonski grad Skopje. U pratnji vodiča razgledali su ovaj, brojnim spomenicima okićen grad, nakon čega su se uputili na tradicionalni makedonski ručak uz obilje povrća. Nakon ručka slijedio je razgled i kušanje vina u vinariji Kamnik u blizini grada. Slijedi nastavak vožnje prema Bitoli i hotelu Millenium u centru grada gdje su sudionici bili smješteni tijekom cijelog putovanja. U hotelu ih je dočekala večera uz živu muziku.

Drugi dan edukacijskog putovanja iskorišten je za izlet u Grčku, posjet i kušanje ulja u uljari Kamarakis na sjeveru Grčke, te razgled Soluna (Thessaloniki) uz pratnju vodiča. Pri povratku u Bitolu, uz bogat zabavni program u autobusu koji je vodio Jakov (gastro podrška), uslijedila je večera u restoranu, u centru grada, opet uz živu muziku .

Posjet agroturizmu Villa Dihovo u blizini Bitole, vlasnike Pece, inače bivšeg nogometaša, ostavila je najveći utisak na sudionike putovanja. Pece proizvodi domaće vino, rakiju i pivo, uz to nudi gastro usluge i usluge smještaja bez da kreira cijenu, ostavljajući tako svojim posjetiteljima da sami procjene koliko je konzumirana usluga vrijedila. Ručak je bio u agroturizmu Vila raskrsnica u selu Brajčina, u blizini Prespanskog jezera, koje je unatoč godinama uspjelo očuvati svoj izvorni identitet.

Pri povratku razgledao se Ohrid uz slobodno vrijeme za kupnju. Povratak kući svakako je bio kraći uz zabavni program u autobusu, ocjenjivanje vina, kvizove, viceve i dogodovštine koje su se prepričavale.

Edukacijsko putovanje od članova je ocijenjeno uspješnim, ostaju samo nedoumice jeli Aleksandar makedonski bio Grk ili Makedonac, jeli bolja Maraština Miljas ili Vodopić (obje su ocjenjene s 4.3/5), te ima li više znanja Miho ili Ivo (2:2 rezultat u kvizu), ali ta pitanja ostavljaju se za neko drugo putovanje.