2014
22.01.

Izrađena studija razvoja turizma posebnih interesa u Konavlima

Izrađena studija razvoja turizma posebnih interesa u Konavlima

Procjenu potencijala za razvoj turizma posebnih interesa u prekograničnoj regiji predstavila je autorica studije Romana Lekić, inače predstojnica Katedre za turizam na VERN-u, sinoćnjom prezentacijom za korisnike i (potencijalne) poduzetnike u ruralnom turizmu Konavala, u prostorijama Matice hrvatske na Grudi. Procjena potencijala je rezultat istraživanja, intervjua i rada autorice u fokus grupama, s ciljem izrade preporuka za razvoj turizma posebnih interesa, zatim identifikacije potencijalnih lokacija za turističku infrastrukturu i načina za valorizaciju turističkih proizvoda. Prof. Romana Lekić posebno se osvrnula na proizvode turizma posebnih interesa i mogućnostima za njihovu prodaju.

Ova studija izrađena je u sklopu dvogodišnjeg projekta „Održivi razvoj turizma posebnih interesa“ koji ima za cilj unaprijediti turističku ponudu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, posebno u predsezoni i postsezoni, osmišljavanjem novih paket aranžmana prilagođenih potrebama najvećih europskih tržišta na polju gastronomije, enologije, aktivnosti u prirodi, aktivnog odmora, planinarenja, itd.

- Pristupila sam izradi ovog dokumenta s posebnim žarom jer sam se obilazeći Konavle zaljubila u ovaj kraj. Čini mi se da malo gdje na svijetu postoji ovakvo bogatstvo različitosti i potencijala kao u ovoj maloj regiji koja je tek nešto veća od 200 kilometara kvadratnih. Želim ovom studijom ukazati na novu ponudu koja se u Konavlima može razvijati, osim tradicijske hrane i izvrsnih vina. Konavle mogu pričati nove turističke priče i privući turiste programima kao što su ekoturizam, mistični turizam, geoturizam, volonterski, ezoterijski i ostalim novim vidovima turizma - objasnila ja autorica Lekić. Inače, za realizaciju projekta Agroturizam Konavle, Regionalna razvojna agencija DUNEA i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) su osigurali bespovratna novčana sredstva Europske komisije kroz IPA prekogranični program Hrvatska -Crna Gora.