2013
26.09.

U Konavlima započela realizacija EU projekta "Održivi razvoj turizma posebnih interesa"

U Konavlima započela realizacija EU projekta "Održivi razvoj turizma posebnih interesa"

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA i Agroturizam Konavle predstavili su u Hotelu Bellevue Dubrovnik EU projekt "Održivi razvoj turizma posebnih interesa".

Za njegovu provedbu, osigurana su bespovratna novčana sredstva Europske Unije kroz IPA prekogranični program Hrvatska-Crna Gora, a hrvatskim nositeljima za realizaciju aktivnosti na raspolaganju je 119.037,27 eura.

U okviru projekta bit će realiziran niz aktivnosti: procjena potencijala za razvoj turizma posebnih interesa u prekograničnom području; edukacija turističkih djelatnika o standardima i mogućim poboljšanjima održivosti; razvoj zajedničkog turističkog programa "Otkrijte pogranične putove i itinerare"; poboljšanje signalizacije i uređenje seoskih biciklističkih staza u Konavlima; mapiranje i GPS praćenje biciklističkih staza; nabava bicikala; osmišljavanje i izrada online prezentacije turističke ponude koja će biti rezultat projekta; tiskanje promotivnih materijala; organizacija zajedničkih događanja turizma posebnih interesa.

Također, više od 50 djelatnika, organizatora putovanja te lokalnih pružatelja usluga, imat će priliku od predstavnika najvećih europskih touroperatora saznati posebnost pojedinog tržišta za turizam posebnih interesa te njima prilagoditi nove paket aranžmane. Za vrijeme trajanja projekta bit će razvijeno najmanje 20 novih paket aranžmana turizma posebnih interesa. Isto tako, malim i srednjim poduzetnicima bit će omogućeno uvođenje standarda održivog poslovanja – Travelife.

Suradnjom projektnih partnera te naročito povezivanjem privatnog i javnog sektora očekuje se povećanje broja turista za 4% u 2014. godini van glavne sezone (srpanj i kolovoz), a prihoda u turizmu za 5% u pograničnom području do 2015. godine.