Udruga Agroturizam Konavle je nositelj svih aktivnosti na razvoju ruralnog turizma Konavala, te okuplja preko sto članova, odnosno okuplja cjelokupnu ponudu ruralnog turizma Konavala. Sve aktivnosti, na temelju prethodne dobre prakse i suradnje, Udruga Agroturizam Konavle provodi sa relevantnim institucijama u Republici Hrvatskoj, odnosno svojim partnerima.

Razvoj i promocija ruralnog turizma u Konavlima, najjužnijoj hrvatskoj regiji, uvelike potiče pozitivne gospodarske, društvene i krajobrazne procese.


Vizija

Postati uz Istru i Baranju vodeća hrvatska destinacija ruralnog turizma

Vizija Konavala kao destinacije izvrsnosti u ruralnom turizmu u potpunosti se uklapa u Strategiju ruralnog razvoja RH, posebno u onom dijelu koji predviđa održavanje ravnoteže između gospodarskog napretka, očuvanja okoliša i društvene stabilnosti ruralnih zajednica, te dodatno s obzirom na resurse koje Konavle dominantno posjeduju u odnosu na druga ruralna područja RH.

Također, Studijom razvoja turizma Dubrovačko-neretvanske županije Konavle su označene kao ladanjsko područje, odnosno elitna destinacija ruralnog turizma.


Članstvo

Udruga Agroturizam Konavle okuplja konavoske agroturizme odnosno cjelokupnu ponudu ruralnoga turizma Konavala, ali i proizvođače tradicionalnih i autohtonih poljoprivrednih proizvoda, te pojedince i obrte koji čuvaju tradicionalne konavoske vještine i zanate.

Strukturno, Udruga Agroturizam Konavle okuplja iznajmljivače ruralnih kuća i smještaja u ruralnom području, konobe locirane u tradicionalnim konavoskim objektima te avanturističku ponudu kao što su terensko jahanje, ATV safari ili jeep safari u prirod, biciklističke staze, planinarsko-pješačke staze i ostalo.

Članovi udruge su također i renomirani konavoski vinari, jer Konavle su područje poznato po svojim vinogradima i vrhunskim vinima, a u kojima prednjače autohtone sorte koje su često nagrađivane međunarodnim priznanjima, zatim uljari sa svojim nagrađivanim djevičanskim maslinovim ulja, zastim proizvođači suhih smokava, sira, meda, tradicionalnih konavoskih slastica poput mantale i čitav niz proizvođača ostalih autohtonih i tradicionalnih proizvoda konavoskog kraja.

Od tradicionalnih konavoskih vještina i zanata tu su samardžija (izrađivač samara), izrađivači tradicionalne konavoske nošnje, izrađivači tradicionalnih konavoskih suvenira, kovač, kipar, slikar i ostalo.


Program

Udruga Agroturizam Konavle već se prethodno istaknula sa nizom aktivnosti i djelatnosti na razvoju ruralnog turizma, kao što su: organizacija, tradicionalne manifestacije Mirisi Božića u Konavlima, organizacija edukacijskih putovanja za (potencijalne) poduzetnike u ruralnom turizmu, sudjelovanjem i predstavljanjem Konavala na turističkim sajmovima, suradnjom s resornim institucijama na čitavom nizu projekata važnih za razvoj ruralnoga turizma, suradnjom s hrvatskim i inozemnim predstavnicima regija ruralnog turizma, odnosno čitavim spektrom aktivnosti u cilju kontinuirane promocije i razvoja ruralnog turizma Konavala.

U narednom razdoblju planira se još obuhvatnije i intezivnije raditi na razvoju i promociji ruralnog turizma u Konavlima. To prvenstveno podrazumijeva daljnji razvoj, promociju i brandiranje tradicijskih konavoskih proizvoda, kao što su konavoska vina, konavoski sir, konavoski med, konavoski pršut, maslinovo ulje, suhe smokve te tradicijske slastice, suveniri i drugo. Osim toga podrazumijeva i razvoj ugostiteljske i turističke ponude seoskih obiteljskih gospodarstava, prvenstveno daljnjim razvojem smještajnih kapaciteta u ruralnom ambijentu, te njihovu standardizaciju i organizaciju objedinjene ponude i prodaje.


Priznanja

Za organizaciju treće po redu manifestacije ruralnoga turizma Konavala Mirisi Božića u Konavlima 2010., Udruga Agroturizam Konavle je nagrađena Zlatnom poveljom nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, koju dodjeljuje Konzorcij Ruralis i Klub članova selo. Na ovaj način Mirisi Božića u Konavlima su proglašeni najboljom manifestacijom ruralnog turizma u Hrvatskoj.

Udruga Agroturizam Konavle i turistička agencija Gulliver Travel nagrađeni su kristalnom statuom "Simply the best" za program "Turističkim vlakom kroz konavoske vinograde", koju dodjeljuju UHPA – krovna Udruga hrvatskih putničkih agencija i vodeći turistički magazin Way to Croatia. Ovu vrijedno priznanje Agroturizam Konavle i Gulliver Travel zavrijedili su u kategoriji ruralnog turizma Hrvatske.


Tehnički podaci

Matični broj 2687305
OIB 58312465633
Žiroračun Hrvatska poštanska banka, 2390001-1100395645
Adresa Agroturizam Konavle
Gruda bb, 20215 Gruda
Kontakt +385(0)95 1246 333
E-mail